top of page

Throvald Stufsson


Jméno: Throvald Stufsson

Věk: 26 let

Bydliště: Dritsker

Titul: Občan

Throvald se plaví s kamarádem Asmundem daleko od břehů starého světa, aby dokázal svoji čest a hrdost tím, že objeví nové naleziště ryb. V tom je překvapí silná bouře a nešťastnou náhodou Asmund přepadne přes palubu a zahyne. Throvalda zasáhne ráhno do hlavy a omdlí. Neřízená loď se řítí bouří do neznáma. Ráno se Throvald probudí, cítí pevnou půdu pod nohami a mezi prsty mu prochází písek.

Je na neznámém místě, kde začíná jeho nová cesta.

Throvaldův nezkrácený příběh

Kapitola 1 - Bouře

Throvald je jedním ze tří synů prostého rybáře Edgara. Pochází s vesnice zvané Skagastrond, která se rozprostírala na severo-západním pobřeží starého světa. Zde si lidé žili v míru, avšak panovaly zde tvrdé podmínky. Léto v Skagastrondu je krátké a naopak zima velmi dlouhá. Úroda téměř nedozraje, nebo je velmi nekvalitní. Proto se většina obyvatel živí rybolovem.

Tato práce je velmi obtížná a nebezpečná. Situace se začíná ještě zhoršovat, protože rybáří musí od břehu dál a dál, aby měli pořádné výsledky. Moře na severo-západě je velmi neklidné, již si vyžádalo mnoho obětí. Naštěstí ve vesnici žije slavný stavitel lodí Tosti Torfisson, který vyrábí pro své lidi jedny z nejkvalitnějších lodí.

Jednoho dne se Throvald probudil celý propocený, zmatený a překvapený. Měl sen, ve kterém plul na lodi svého otce a našel obrovské naleziště těch nejchutnějších ryb. Ihned vyskočil z postele a utíkal probudit svého otce a své bratry. Pověděl jim o snu, který prožil. Myslel, jak všichni budou nadšeni, ale nedostal pochopení, naopak se mu všichni jen vysmáli. Moc dlouho nepřemýšlel a utíkal za svým kamarádem, který byl poněkud důvěřivý a spolu vymysleli, že pojedou na ono místo a situaci ověří.

Problém byl, že něměli loď. Společně se vydali za Tostim, aby jim nějakou půjčil. Tosti byl nejprve velice opatrný, ale jelikož nebyl znám jen stavbou lodí, ale i oblibou v hazardu, řekl si, že zariskuje, loď jim půjčí a o kořist se rozdělí půl na půl. Loď tedy měli, odhodlání jim nechybělo, avšak v očích jim byl vidět i strach a myšlenka na to, co by bylo, kdyby neuspěli. Druhého dne brzy ráno panovali přijatelné podmínky pro vyplutí. Throvald se svým kamarádem vypluli na otevřené moře.

Cesta trvala několik dní. Po vyčerpávající cestě konečně dorazili na místo. Bylo to tam přesně tak, jak si pamatoval z onoho snu. Ryb tolik, kolik by neuvezlo ani dvacet lodí. Throvald s kamarádem chytali co jim síly stačily. Z ničeho nic z jihu přicházela bouře a aby se jí Throvald vyhnuli, museli pokračovat severně do neznáma. Bouře je překvapila, protože přicházela rychleji než ta nejrychlejší loď na severu. Bouře je dostihla. Nejprve úspěšně bojovali, ale proti přírodním živlům se téměř nedá vyhrát.

V jeden okamžik, když Throvaldův kamarád lezl po hlavní stěžni za účelem povytáhnutí plachty, aby loď vydržela nápor silného větru, uklouzl a přepadl do moře. Throvald se ho snažil zachránit, avšak v severo-západním studeném moři nepřežije ani ten nejotrlejší plavec. Bohužel Throvald musel co nejdříve překonat veškerý smutek nad ztrátou svého nejlepšího přítele a pokračovat dál, protože to nebyl ještě konec. Vlny se dostávali přes palubu, když Throvald utíkal za lanem, které prasklo a bylo potřeba svázat, dostal ráhnem přes hlavu a upadl na palubu.

Loď s poničeným kormidlem, posádkou která čítala jednoho omráčeného rybáře, ležícího v louži vlastní krve smíchané se slanou vodou, se neřízeně kymácela bouří. Dalšího dne ráno se Throvald probouzí, cítí že má pod sebou pevnou půdu a mezi prsty mu prochází písek. Otočí se a za sebou vidí trosky lodi, které naráží do útesů a před sebou vidí pustý ostrov.

Zde začíná jeho nový život.

bottom of page